Biserica "Sf. Nicolae" (Mănăstirea Râşca)


Categorie: Biserici ortodoxe
Perioada: 1542, 1611 - 1617
Importanta: A
Cod LMI: SV-II-m-A-05630.01
Adresa:
Localitate: sat RÂŞCA; comuna RÂŞCA
Judet: Suceava
Regiune: Bucovina

Imagini

Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 02-Aug-2009

Biserica "Sf. Nicolae" zidita de Petru Rares in 1540-1542 era de mici dimensiuni dar avea fresce bogat aurite. In 1611-1617, marele vornic al Tarii de Jos, Costea Bacioc, adauga un impunator pridvor (exonarthex), marind considerabit capacitatea bisericii, initial de plan triconic, avand o turla pe naos si pronaosul boltit in calota sferica. In prezent cea de a doua turla se afla pe pridvorul inchis. Lucrari importante de renovare s-au facut si in 1823-1827, in vremea mitropolitului Veniamin Costachi, cand a fost demolat peretele despartitor al naosului de pronaos, s-a adaugat pe latura de sud un alt pridvor din trei arcuri, schimbandu-se intrarea, s-a acoperit biserica, innoind turnul cel vechi si adaugand altele doua, unul de zid, sprijinit pe pridvor, celalalt de lemn, intre cele doua si s-a restaurat pictura, pastrandu-se modelele din vremea lui Petru Rares. In cele trei registre ale altarului sunt scene din viata Sfintei Fecioare Maria, Impartasirea Apostolilor, iar pe peretii naosului, reprezentari din Viata si Patimile Mantuitorului. In tabloul votiv este infatisat Petru Rares oferindu-i Mantuitorului Iisus Hristos prin mijlocirea sfantului ierarh Nicolae, o biserica cu trei turle, desi el a ctitorit o biserica cu o singura turla pe naos. Pictura exterioara din 1552 este opera zugravului grec, Stamatelos Kotronas, dupa cum ne-o dovedeste inscriptia in limba greaca din diaconicon. Pe fatada de sud, alaturi de Judecata de Apoi, este zugravita Scara virtutilor, pe treptele careia urca monahii, iar la capatul de jos se vede o lunga procesiune de calugari, in frunte cu Ioan Sinaitul, care il pofteste sa urce pe scara , cu un gest binevoitor, pe episcopul Macarie, singurul imbracat in vesminte arhieresti din intreaga procesiune. In pridvorul bisericii se afla sub ocnita tabloului votiv, piatra de mormant de marmura alba cu motive florale, a episcopului Macarie, ingropat in anul 1558. In partea opusa, spre dreapta, se afla mormantul Doamnei Anastasia Kneghina, mama lui Alexandru Lapusneanu.  

(dupa "Drumuri spre manastiri" de Mihai Vlasie - Editura Nemira, Bucuresti 2000 si "Sfanta manastire Rasca" de P.C.Arh.Mihail Balan - ASA, Bucuresti 2005)